×

Utvrđenje Stari Grad Užice: Čuvar Srpske Istorije

Utvrđenje Stari Grad Užice: Čuvar Srpske Istorije

Stari Grad Užice, smešten na stjenovitom grebenu iznad rečice Đetinje, predstavlja značajan simbol srpske istorije i kulture. Njegova strateška lokacija, koja nadgleda okolinu, pružila je brojne prednosti tokom vekova. U ovom tekstu, istražujemo bogatu istoriju i arhitektonski značaj ovog fascinantnog utvrđenja.

Geografski položaj i arhitektura

Ostaci Užičkog grada nalaze se na visokom, teško pristupačnom grebenu, koji je sa tri strane okružen rečicom Đetinjom. Ove prirodne litice, visoke do 50 metara, služe kao impresivni bedemi koji su dodatno otežavali pristup tvrđavi. Pristup gradu bio je moguć samo sa severa, čime je stvoren visok nivo sigurnosti.

Položaj Stari Grad Užice omogućavao je i nadzor nad važnom saobraćajnicom koja je povezivala Bosnu i Srbiju. Tokom vekova, putnici su bili očarani ovim utvrđenjem i njegovom impozantnom arhitekturom.

Istorijski značaj

Prvi pouzdani istorijski podaci o Užičkoj tvrđavi datiraju iz sredine 14. veka. U to vreme, utvrđenje je bilo u vlasništvu porodice Vojinović, a kasnije i Nikole Altomanovića od 1366. do 1373. godine. Poznati dubrovački istoričar Mavro Orbini pominje Užice u kontekstu sukoba između kneza Lazara i kralja Tvrtka, potvrđujući njegovu važnu ulogu u istorijskim dešavanjima.

Tokom vekova, Stari Grad Užice je više puta bio rušen i obnavljan. Značajne dogradnje obavljene su 1478. godine, kao i tokom austro-turskih ratova 1688. i 1737-1839. godine. Konačno, utvrđenje je porušeno u januaru 1863. godine, gubeći svoj vojni značaj.

Arheološka istraživanja

Zahvaljujući arheološkim istraživanjima sprovedenim između 1973. i 1984. godine, deo Stare Grada je rekonstruisan i konzerviran. Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva i Narodni muzej iz Užica su odigrali ključnu ulogu u očuvanju ovog značajnog spomenika, zaustavljajući proces obrušavanja koji je trajao više od jednog veka.

Post Comment