Danas se obeležava 148. godina od osnivanja Crvenog krsta Srbije

Feb 6, 2024 - 13:09
Feb 7, 2024 - 10:42
 0  8
Danas se obeležava 148. godina od osnivanja Crvenog krsta Srbije

Crveni krst u Srbiji je jedno od 15 prvoosnovanih nacionalnih društava Crvenog krsta u svetu, danas se obeležava 148. godina od osnivanja Crvenog krsta Srbije i međunarodnog priznanja u neprekidnom trajanju.

Crveni krst u Srbiji osnovan je 6. februara 1876. godine u Beogradu na inicijativu dr Vladana Đorđevića. Među prvim zadacima novoosnovanog društva bilo je zbrinjavanje izbeglica koje su dolazile u tadašnju Srbiju zbog hercegovačkog ustanka.
U prvoj godini osnivanja, Srpsko Društvo Crvenog krsta je okupilo oko 2.000 članova i osnovano 35 pododbora u zemlji.

Iste godine, na inicijativu Srpskog Društva Crvenog krsta, Kneževina Srbija je potpisala Ženevsku konvenciju, a 11. juna te godine, Srpsko Društvo Crvenog krsta je postalo član velike porodice društva Crvenog krsta u svetu, dobivši priznanje od Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

Crveni krst Srbije je danas najveća i najstarija humanitarna organizacija u zemlji koja svojim delovanjem i programima koje realizuje potvrđuje svoj potencijal za sprovođenje efikasnih i efektivnih programa i aktivnosti koristeći svoju mrežu organizacija, edukovane profesionalne saradnike i volontere u korist najugroženijih ljudi i lokalnih zajednica.
Svoje ciljeve ostvaruje radeći sa mnogobrojnim partnerima.

U radu Crvenog krsta učestvuje preko 900 zaposlenih, više desetina hiljada volontera i 193.276 članova Crvenog krsta.

Izvor i foto: Red cross Srbija/instagram

What's Your Reaction?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow