Zavod: Izmereno drastično veća vrednost amonijaka u trenutku akcidenta u Šapcu

April 2, 2024 - 20:07
April 8, 2024 - 11:06
 0  41
Zavod: Izmereno drastično veća vrednost amonijaka u trenutku akcidenta u Šapcu

Zavod za javno zdravlje naveo je u svom obaveštenju o kvalitetu vazduha za proteklu sedmicu da se u petak dogodio nagli skok amonijaka, kao posledica hemijskog akcidenta fabrike "Zorka Elixir".

- U petak 29.03. u 16:58 časova došlo je do naglog skoka vrednosti amonijaka, kao posledica hemijskog akcidenta  na prostoru fabrike Eliksir Zorka. Period izrazito visokih vrednosti amonijaka je trajao oko 20 minuta. Izmerena vrednost amonijaka za jedan sat je iznosila 442 µg/m3, što predstavlja drastično veću vrednost u odnosu na uobičajene. Tokom akcidenta nije premašena dvadesetčetvoročasovna vrednost za amonijak od 100 µg/m3, kao ni vrednost za tri časa od 200 µg/m3. Ali je tročasovna vrednost bila blizu gornje granice, izmereno je 175,56 µg/m3. Na pojedinim lokacijama (u zavisnosti od blizine mestu akcidenta i pravcu vetra) u kratkom vremenskom roku bilo je moguće formiranje akutno toksičnih vrednosti amonijaka, što je moglo izazvati akutno trovanje, navodi se na sajtu Zavoda. 

Podsećamo da je fabrika Elixir, u svom zvaničnom saopštenju navela kako nije došlo do havarije i curenja amonijaka, već da je "došlo do oslobađanja gasne faze iz dela instalacije koju je vetar odneo u smeru gradskog bazena gde se osetio neprijatan miris".

I dok Zavod navodi da je bilo curenja amonijaka, kao posledice akcidenta koji se dogodio u pomenutoj fabrici, ova kompanija ipak tvrdi da do toga nije došlo. 

What's Your Reaction?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow