Za jednu veknu hleba potrebno izdvojiti više od 4 kilograma pšenice   

April 9, 2024 - 17:25
April 11, 2024 - 09:19
 0  23
Za jednu veknu hleba potrebno izdvojiti više od 4 kilograma pšenice   

Za jednu veknu hleba od 500 grama, a koja u pekari košta 80 dinara, potrebno je izdvojiti čak 4 kilograma i 400 grama pšenice. O stanju u poljoprivredi pričali su Dušan Mijatović poljoprivrednik iz Mačvanskog Pričinovića i Srđan Mitrašinović predstavnik koalicije „Šabac protiv nasilja“.

Dušan Mijatović poljoprivrednik iz Mačvanskog Pričinovića, govori da je sada sve poskupelo i da je došlo „do kraja“ te da poljoprivrednik više ne može da opstane.

„Prodao sam vagon žita za 16,67 bez pdv-a, odnosno, sa pdv-om 18 dinara, a vekna hleba košta 80 dinara. Dakle, za veknu hleba koja ima 500 grama, treba da odvojim 4 kilograma i 400 grama pšenice.“

On dodaje da se poljoprivredom danas retko ko i bavi, a jedan od razloga je i taj što su kirije poskupele i do 500-600 evra, ali i zbog toga što subvencije dođu kasno.

„Subvencije kada daju u maju mesecu ja od toga nemam ništa, đubrivo do tada mora da se baci, mora da se poprska, a sve to košta. Sada je sezona. Ako se bude i dalje vodila ovakva politika teško ćemo još dugo izdržati“, kazao je Mijatović.

Srđan Mitrašinović ispred koalicije „Šabac protiv nasilja“ napominje da je situacija jako teška i složena.

„Po aktuelnim cenama neophodno je da se izdvoji šest i po tona pšenice ili šest tona kukuruza samo da bi pokrili trošak, to je više od prosečnog prinosa u Srbiji. Svima nam je jasno da će uz ove paritete ove godine od roda zavisiti koliki će biti gubitak, o dobitku ne možemo nikako govoriti.“

On je rekao da smo nekada, u vreme Miloša Obrenovića, izvozili svinje i od toga zarađivali, a da nam je danas stočni fond „na nivou onog iz Drugog svetskog rata i da nije dovoljan da pokrije potrebe našeg stanovništva“

„Sramota je da cena jedne kugle sladoleda u Beogradu bude jednaka 15.5 kilograma pšenice, taj paritet srpsko selo ne može da preživi i to moramo da menjamo ukoliko hoćemo da mladi ljudi vide perspektivu u selu, zasnivaju svoje porodice i tu ostaju“, zaključio je na kraju Mitrašinović.

What's Your Reaction?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow