Osmi mart - Kako je sve počelo?

Mar 8, 2024 - 09:16
Mar 9, 2024 - 10:38
 0  17
Osmi mart - Kako je sve počelo?

Međunarodni dan žena ili Osmi mart (8. mart), dan je posvećen ženama i slavi se svake godine 8. marta.Ovaj dan je nastao kao dan borbe za ženska ljudska prava, odnosno dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca. 

Ideja za obeležavanjem Međunarodnog dana žena pojavila se prvi put početkom 20. veka u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uslova. Žene zaposlene u industriji odeće i tekstila su javno demonstrirale 8. marta 1857. godine u Njujorku. Radnice su demonstrirale zbog loših radnih uslova i niskih plata. 

Protesti su se događali i sledećih godina, od kojih je najpoznatiji bio 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo kroz Njujork tražeći kraće radno vreme, bolje plate i demokratsko pravo glasa i za žene.

Mnoge žene, kao na primer sufražetkinje, zastupale su ideju većih ženskih prava. Ipak, prvi nacionalni Dan žena obeležen je 28. februara 1909. godine u SAD nakon deklaracije koju je izdala Socijalistička stranka Amerike.

Godine 1910, organizovana je prva Međunarodna konferencija žena, koja je bila održana u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke Internacionale. Inspirisana američkom akcijom povodom ovog pitanja, nemačka levičarka, Luiz Cic, predložila je organizovanje Međunarodnog dana žena. Inicijativu sprovođenja ideje praznika u delo preuzela je slavna nemačka feministkinja i levičarka, Klara Cetkin, te je predlog prihvaćen i ustanovljen je 'Međunarodni dan žena', sa strategijom promovisanja jednakih prava, uključujući i demokratsko pravo glasa za žene.

Na međunarodnom nivou, Dan žena prvi put je obeležen 1911. u Austriji, Danskoj, Nemačkoj i Švajcarskoj. Stogodišnjica obeležavanja proslavljena je 2011, tako da ove godine praktično proslavljamo 112. Međunarodni dan žena.

Sve je ozvaničeno kad su 1975. ovaj dan počele da slave Ujedinjene nacije.

Prva parola koju su 1996. usvojile Ujedinjene nacije glasila je „Slavimo prošlost, planiramo budućnost".

Zašto ga slavimo 8. marta? Iako na početku nije bili fiksnog datuma, taj datum je odabran posle štrajka organizovanog za vreme Prvog svetskog rata, 1917, kada su Ruskinje zahtevale „hleba i mira" - i posle četiri dana, car je bio prisiljen da abdicira, a privremena vlada je ženama dodelila pravo glasa. Datum kad se održao štrajk žena po julijanskom kalendaru, koji se tada koristio u Rusiji, bio je 23. februar, nedelja. Ovaj datum je u gregorijanskom kalendaru bio 8. mart - i on se tada slavi i danas.

Danas mnoge organizacije u svetu obeležavaju Međunarodni dan žena demonstracijama, predavanjima i akcijama sa ciljem promovisanja ravnopravnosti i daljeg unapređenja ženskih i ljudskih prava. A neke se nastoje izboriti da postane državni praznik u zemljama u kojima to još nije.

Izvor: Vikipedija/reporter

Foto: Freepik

What's Your Reaction?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow