Dom JNA u Šapcu u užem izboru za najugroženiji spomenik ili mesto u Evropi za 2024. godinu

Jan 30, 2024 - 15:27
Jan 31, 2024 - 15:12
 0  17
Dom JNA u Šapcu u užem izboru za najugroženiji spomenik ili mesto u Evropi za 2024. godinu

Organizacija Evropa Nostra saopštila je, danas 30. januara,  da se Dom JNA u Šapcu našao na listi 11 spomenika i mesta kulturnog nasleđa u Evropi koji su u užem izboru za sedam najugroženijih spomenika ili mesta za 2024. godinu.

Na listi 11 najugroženijih spomenika i mesta kulturnog nasleđa u Evropi za 2024. godinu su, pored Doma JNA u Šapcu, Arheološko nalazište Muret e Portes u Draču, Kullturno-istorijski rezervat Amberd u Jermeniji, Palata Midi u Briselu, Radnička stambena naselja u Rube-Turkoan, kao i Kikladska ostrva, posebno Sifnos, Serifos i Folegandros. Na listi su i Crkva Svetog Petra u Đesateu u Milanu, Sinagoga u Sijeni, Dvorac Štajnort u severnoj Mazuriji, Grčka pravoslavna crkva Svetog Đorđa u Turskoj i Gvozdena vrata Antiohije.

Izvršni predsednik Evropa Nostre Herman Parcinger izjavio je da su odabrana mesta nasleđa ugrožena devastacijom, neodgovarajućim intervencijama, razornim uticajem prirodnih katastrofa, nebrigom ili nedostatkom finansiranja.

Konačna lista sedam najugroženijih nasleđa u Evropi za 2024. godinu biće objavljena u aprilu.

-    Dom vojske u Šapcu, svečano je otvoren 22. decembra 1962. godine, projektovan od strane dr Vladimira Bjelikova, a građen od strane šabačkog preduzeća „Izgradnja“. Svojom arhitekturom, pozicijom i društveno-kulturnim značajem, predstavlja važan i neodvojiv arhitektonski i urbanistički toponim našeg grada. Ovaj reprezentativni objekat, bio je nezaobilazan vizuelni detalj na šabačkim razglednicama iz druge polovine 20. veka, međutim, godinama stoji kao uklet, devastiran spolja, a još više iznutra. 

Dom je decenijama bio kultno mesto društvenog života, ne samo vojnih već i civilnih lica, ovde je radio bioskop sa 500 mesta, u njegovoj velikoj sali prve koncerte u Šapcu imali su „Bijelo dugme”, „Indeksi” i mnoge druge tada najpopularnije muzičke grupe.

Foto: Sačuvajmo Dom JNA/instagram

What's Your Reaction?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow