Cena prasadi dostigla 750 dinara za kg žive vage

U Srbiji je do 7. septembra zbog afričke kuge uginulo oko 3.900 svinja, ali je prinudno pobijeno više od 42.000 komada, među kojima je bilo više hiljada krmača.

Decembar 22, 2023 - 16:49
Decembar 25, 2023 - 10:21
 0  58
Cena prasadi dostigla 750 dinara za kg žive vage
Bolest svinja, afrička kuga, desetkovala je fond svinja u Srbiji, pa je kilogram presetine žive vage košta od 500 do "astronomskih" 750 dinara, pa i više, jer kupci daju koliko prodavac traži, rekli su danas odgajivači svinja.

Vlasnik farme svinja iz Laćarka kod Sremske Mitrovice Bora Šuljmanac rekao je za agenciju Beta da vlasnici prasića mogu da utvrde cenu koju god hoće, jer prasadi zbog afričke svinjske kuge nema dovoljno na tržištu, pošto su morale da budu pobijene mnoge krmače.

"Kupci, sada, pred praznike, hoće da imaju prasetinu na stolu i platiće je i 1.000 dinara po kilogramu žive vage, ako toliko traži prodavac", rekao je Šuljmanac.

Dodao je da je svinjarstvo uništeno niskim cenama u poslednjih nekoliko godina, a na to je došla i svinjska kuga, pa ne čudi što je "eksplodirala" cena prasetine.

"Realna cena prasetine bi bila 550 dinara po kilogramu žive vage, koliko košta na farmama, ali vlasnici manjih farmi koriste priliku i mogu da podižu cenu svaki dan po 100 dinara, jer prasadi nema", rekao je Šuljmanac.

On je dodao da se za dva-tri meseca može očekivati da tako skoči i cena tovljenika jer zbog afričke kuge sada se teško obnavlja proizvodnja.

Domaći prasići za tov, kako je rekao, ako se nađu po 550 dinara po kilogramu, su skuplji od uvoznih, ali se dozvole za uvoz zbog afričke kuge još ne daju, pa i on sam čeka da se "odjavi" ta zarazna svinjska bolest, kako bi mogao da prasiće uveze iz Danske.

"Za uzgoj prasadi do tovljenika potrebno je četiri - pet meseci, pa je pitanje kako će se Srbija u međuvremenu snabdevati svinjskim mesom. Na mojoj farmi nije bilo afričke kuge, ovih dana sam prodao 2.000 tovljenika, ali ne mogu da zanovim proizvodnju", rekao je Šuljmanac.

On je rekao da je velika potražnja za prasićima jer ih mesari kupuju, kolju i stavljaju u zamrzivače, u očekivanju dobre cene i velike zarade za novogodišnje i božićne praznike.

Cena tovljenika je trenutno od 280 do 290 dinara po kilogramu žive vage i, zavisno od troškova, zarada po komadu je, kako je rekao, oko 5.000 dinara, zbog čega je zadovoljan.

"Sada pokrivamo minuse u proizvodnji iz prethodnih godina kada je kilogram tovljenika žive vage koštao 120-130 dinara. Zbog tako niske cene od pet uzgajivača tovljenih svinja 'preživeo' je jedan, pa ne čudi zašto nema prasića", rekao je Šuljmanac.

Istakao je da treba očekivati ozbiljne probleme u svinjarstvu i da bi država trebalo da subvencijama stimuliše mlade farmere da se bave tom granom stočarstva.

On je rekao da je najmlađi uzajivač u Laćarku, iako ima 42 godine, a da je to mesto decenijama bilo poznato baš po uzgoju svinja.

Uzgajivač svinja iz sela Lučica kod Požarevca Dragan Naumović rekao je da je afrička kuga uništila 80 odsto svinjskog fonda u Braničevskom okrugu i da je cena prasadi skočila na oko 600 dinara po kilogramu žive vage.

Skočila je, kako je rekao i cena tovljenika, kilogram žive vage je 300 dinara i ko ih ima može da zaradi dobro, oko 20 odsto na toj ceni.

Veliki je problem, kako je naveo, zabrana obnavljanja farmi zbog afričke kuge. U tom kraju je pre mesec dana bila skinuta zabrana obnavljanja farmi, ali je opet uvedena. Da bi se obnovila proizvodnja potrebno je, podsetio je Naumović, da prođe 60 dana od poslednjeg slučaja zaraze svinja afričkom kugom na određenom području.

U Srbiji je do 7. septembra zbog afričke kuge uginulo oko 3.900 svinja, ali je prinudno pobijeno više od 42.000 komada, među kojima je bilo više hiljada krmača.
Izvor: Beta
Foto: Freepik

What's Your Reaction?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow