Na preventivne preglede odazvalo se 196 Šapčana

Mar 26, 2024 - 11:34
Mar 28, 2024 - 08:58
 0  6
Na preventivne preglede odazvalo se 196 Šapčana

Na preventivne preglede za rano otkrivanje karcinoma dojke i prostate koji su u nedelju 24. marta održani u šabačkoj Opštoj bolnici “Dr Laza K. Lazarević”, odazvalo se 196 sugrađana. Ultrazvučni pregled dojke urađen je kod 148 Šapčanki, a njih sedam dodatno je upućeno na mamografski pregled.

U Biohemijskoj laboratoriji urađeno je 48 tumor markera prostate (PSA), a kod petorice sugrađana ustanovljene su vrednosti izvan referentnog opsega. Oni su planirani za dalju dijagnostiku.

Kako je istakla hirurg dr Slavica Đurić, pomoćnik direktora za polikliničko–dijagnostički sektor, važnost akcije koja je održana u nedelju je u tome da se blagovremeno otkrije bolest i na vreme započne sa lečenjem.

– Kada uporedimo prethodnu akciju preventivnih pregleda za rano otkrivanje karcinoma dojke i prostate koja je realizovana 3. decembra prošle godine, sada se javio veći broj Šapčana. Nisu morali ni da zakazuju pregled, niti da imaju zdravstvenu knjižicu. Sve što je trebalo da učine je da dođu i da se prekontrolišu. Šabačka bolnica bila je među 170 zdravstvenih ustanova u Srbiji u kojima su organizovani preventivni pregledi, a država ovakvim akcijama želi da ukaže na značaj prevencije i da preventivne preglede učini pristupačnijim građanima – rekla je dr Slavica Đurić i dodala da su u ovoj ustanovi prezadovoljni odzivom Šapčana.

Izvor i foto: Opšta bolnica Šabac

What's Your Reaction?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow