Opšta bolnica Šabac: Na Svetski dan zdravlja organizovani preventivni kardiološki pregledi

April 8, 2024 - 11:23
April 10, 2024 - 12:34
 0  16
Opšta bolnica Šabac: Na Svetski dan zdravlja organizovani preventivni kardiološki pregledi

Na preventivne kardiološke preglede koji su u Opštoj bolnici „Dr Laza K. Lazarević“ u Šapcu održani u nedelju 7. aprila, odazvalo se 136 osoba. Šapčani su imali priliku da provere krvni pritisak, nivo glukoze, triglicerida i holesterola u krvi, kao i da im se uradi EKG snimanje. Akcija je organizovana na Svetski dan zdravlja, a kako je istakla mr Jelena Vikić, načelnica Biohemijske laboratorije, u fokusu je bilo praćenje parametara koji mogu da dovedu do ozbiljnih komplikacija na kardiovaskularnom sistemu.

– Kardiovaskularne bolesti su na vodećem mestu kao uzrok smrtnosti i u razvijenom i u srednje razvijenom svetu. Postoje određene preventivne radnje koje prema nekim studijama mogu da smanje iznenadnu srčanu smrt za čak 85 odsto. U većini slučajeva kardiološke bolesti izazvane su faktorima rizika koji se mogu kontrolisati ili lečiti kao što su visok krvni pritisak, dijabetes, povišen nivo masnoća u krvi kao što su holesterol i trigliceridi, gojaznost, pušenje, nedovoljna fizička aktivnost – rekla je mr Jelena Vikić.

Šabačka bolnica bila je među 170 zdravstvenih ustanova u Srbiji u kojima su organizovani preventivni pregledi. Država ovim pregledima želi da ukaže na značaj prevencije i da preventivne preglede učini pristupačnijim građanima.

Izvor i foto: Opšta bolnica Šabac

What's Your Reaction?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow