U sredu otvaranje Međunarodne likovne kolonije Nakučani

Mar 25, 2024 - 12:32
Mar 27, 2024 - 11:30
 0  10
U sredu otvaranje Međunarodne likovne kolonije Nakučani

U sredu, 27. marta 2024. godine, u 12 časova u galeriji Biblioteke šabačke, svečano će biti otvorena izložba devetog saziva Međunarodne likovne kolonije Nakučani.

Nastala je u spomen na 1833. godinu, kada je pod lipama ispred crkvene porte odigrana „Žertva Avramova“, prva pozorišna predstava u Srbiji. Izveli su je đaci nakučanske škole i njihov učitelj, prota Ignjat Vasić. Na otvaranju izložbe će, pored Jelene Podgorac Jovanović, direktorke Biblioteke šabačke, govoriti i Jelena Pjevac Nenadović, msr istoričarka umetnosti, kao i sveštenik Branko Ilić, jedan od organizatora Kolonije.

Svi zainteresovani sugrađani će postavku moći da pogledaju do 10. aprila 2024. godine.


Pod sloganom „Vi ste svetlost svetu“ Međunarodna likovna kolonija Nakučani okupila je umetnike iz Severne Makedonije, Bugarske i Srbije, dok je japanski umetnik Jasunari Išida, koristeći mogućnosti savremenih tehnologija, poslao svoj rad. Pored akademskih slikara u radu Kolonije su učestvovali su i učenici umetničkih srednjih škola iz Beograda, Novog Sada i Šapca. Široki raspon likovnih promišljanja, različite škole, žanrovi i umetnici izraženih individulnosti osnovne su oznake dela nastalih u okviru ovog saziva.

What's Your Reaction?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow