21 godina od ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića

Mar 12, 2024 - 13:46
Mar 13, 2024 - 09:03
 0  9
21 godina od ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića

Danas se obeležava  21. godišnjica ubistva premijera i nekadašnjeg lidera Demokratske stranke (DS) Zorana Đinđića. Predsednik Vlade Srbije Zoran Đinđić ubijen je u atentatu 12. marta 2003. godine.

Tog 12. marta 2003. godine bila je sreda, a premijer se uputio u zgradu Vlade Srbije, iako je prvobitno planirao da odmara zbog povrede noge. Đinđić se uputio na radno mesto kako bi učestvovao na sastanku Saveta za borbu protiv korupcije, a potom razgovarao sa ministarkom spoljnih poslova Švedske Anom Lind.

U trenutku kada je izašao iz automobila, svega nekoliko koraka od ulaza u zgradu Vlade ka kojem je krenuo teško se krećući uz pomoć štaka, Đinđić je pogođen, kao i Veruović. Iako je hitno prevezen u Urgentni centar, lekari su samo mogli da konstatuju smrt.

Vlada je nekoliko sati posle ubistva proglasila vanredno stanje u Srbiji, a kao izvršioci odmah su osumnjičeni pripadnici zemunskog kriminalnog klana i deo pripadnika Jedinice za specijalne operacije (JSO) Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije.

Tokom vanrednog stanja, koje je trajalo do 22. aprila 2003. godine, policija je u akciji "Sablja" uhapsila više od 11.000 osoba, među kojima i političare, visoke vojne oficire i nosioce pravosudnih funkcija. U avgustu 2003. godine podignuta je optužnica protiv 44 osobe za učešće u organizovanju ubistva, a suđenje je počelo 22. decembra iste godine u Okružnom sudu u Beogradu.

Sud je 23. maja 2007. godine proglasio krivim optužene koji su osuđeni na ukupno 378 godina zatvora.

Na po 40 godina zatvora osuđeni su bivši komandant JSO Milorad Ulemek Legija i njegov zamenik Zvezdan Jovanović, kao neposredni izvršilac ubistva, dok politička  pozadina ubistva Đinđića nikada nije otkrivena.

Zoran Đinđić rođen je 1952. godine u Bosanskom Šamcu a diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1974. godine.

Jedan je od osnivača Demokratske stranke u kojoj je u septembru 1990. godine izabran za predsednika Izvršnog odbora, a u januaru 1994. za predsednika stranke.

Od februara do septembra 1997. godine bio je na poziciji gradonačelnika Beograda, kao kandidat koalicije Zajedno.

Posle pobede Demokratske opozicije Srbije (DOS) na parlamentarnim izborima decembra 2000. godine, izabran je za predsednika Vlade januara 2001. godine.

Foto: Goranka Matic

What's Your Reaction?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow