Crta o izveštaju ODIHR-a: Loša ocena izbora u Srbiji

Feb 29, 2024 - 16:28
Mar 2, 2024 - 09:22
 0  3
Crta o izveštaju ODIHR-a: Loša ocena izbora u Srbiji

Finalni izveštaj ODIHR-a o parlamentarnim izborima koji su u Srbiji održani 17. decembra 2023. potvrđuje ključne nalaze Posmatračke misije Crte i jasno ocenjuje da je pravo građana na slobodne i poštene izbore ozbiljno ugroženo, navodi Crta u saopštenju.

"Direktnije i preciznije nego u nizu prethodnih izveštaja, ODIHR zaključuje da su izbori održani u neravnopravnim uslovima, ukazujući na dominantnu ulogu predsednika države i sistemske prednosti vladajuće stranke, usled čega je, kako se navodi, zamagljena granica između države i partije, što je u suprotnosti s Kopenhaškim dokumentom OEBS-a i međunarodnim standardima".

Oni dodaju da je ponovo izražena zabrinutost zbog shema zastrašivanja birača, pritisaka na zaposlene u javnom sektoru i zloupotreba javnih resursa. Ocenjeno je i da građani nisu u dovoljnoj meri imali mogućnost da glasaju na temelju dobre informisanosti, i to zbog neadekvatnog izveštavanja većine nacionalnih medija.

"Veoma je značajno i to što je ODIHR, iako nije posmatrao beogradske izbore, istakao probleme u vezi sa biračkim spisakom i tvrdnjama o organizovanim migracijama birača, za koje je Posmatračka misija Crte dala snažnu argumentaciju. ODIHR ukazuje na izostanak efektivnog nadzora nad evidencijom birača i promenama prebivališta, zaključujući da je poverenje u birački spisak dodatno pogoršano neodgovarajućim reakcijama nadležnih institucija, uključujući Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu. ODIHR je još 2012. godine istakao da je neophodna revizija i veća transparentnost biračkog spiska, koja se i ovog puta našla u izveštaju".

Oni ističu da je sedam prioritetnih preporuka iz novog izveštaja su uglavnom upućene Srbiji još 2012. godine i do danas se vode kao neispunjene. Podsećamo da je ODIHR do sada ocenio da su u proteklih 10 godina svega četiri prioritetne preporuke ispunjene.

"Zanimljivo je da se ponovo među preporukama ODIHR-a našla i ona koja se tiče položaja posmatrača izbora. Navodi se da je potrebno obezbediti nesmetane uslove za posmatranje izbora i sprečiti zastrašivanje i pritiske na posmatrače".

Izveštaj ODIRH-a možete pronaći u nastavku:

https://crta.rs/wp-content/plugins/pdfjs-viewer-shortcode/pdfjs/web/viewer.php?file=https://crta.rs/wp-content/uploads/2024/02/ODIHR-izvestaj-2024-eng.pdf&attachment_id=39569&dButton=true&pButton=true&oButton=false&sButton=true#zoom=auto&pagemode=none&_wpnonce=051be5c94f 

Izvor I foto: CRTA

What's Your Reaction?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow