Konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda počinje danas u 10 časova

Feb 19, 2024 - 09:09
Feb 20, 2024 - 09:08
 0  5
Konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda počinje danas u 10 časova

Konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda počinje danas u 10 časova. Na dnevnom redu potvrđivanje mandata odbornika, kao i izbor predsednika i sekretara skupštine.

Privremeni organ Grada Beograda krajem januara je doneo zaključak o sazivanju konstitutivne sednice gradske skupštine.
Na dnevnom redu je potvrđivanje mandata odbornika, kao i izbor predsednika skupštine i postavljanje sekretara, što je uslov da bi skupština bila konstituisana.

Za razliku od republičkog parlamenta, koji se smatra konstituisanim u momentu verifikacije dve trećine mandata, kod gradske vlasti skupština je verifikovana u momentu kada se izaberu predsednik i sekretar.

Međutim, izbor skupštinskih funkcionera i formiranje beogradske izvršne vlasti i dalje su neizvesni, jer se ne zna hoće li biti neophodne većine od 56 odbornika.

Epilog postizborne kombinatorike možda će stići tek 2. ili 3. marta, što je i krajnji rok za formiranje Skupštine grada.

Ukoliko većine ne bude, počinje novi rok od 45 do 60 dana za održavanje novih izbora.

Prema Ukupnom izveštaju GIK-a o rezultatima izbora za odbornike koji su održani 17. decembra, lista "Aleksandar Vučić - Beograd ne sme da stane" dobila je 49 mandata, lista "Srbija protiv nasilja - Dobrica Veselinović - prof. dr Vladimir Obradović" 43, a izborna lista "Dr Miloš Jovanović - Nada za Beograd" sedam mandata.

Izborna lista "Mi - Glas iz naroda, Aleksandar Jerković” ima šest odborničkih mesta, dok je lista "Ivica Dačić – premijer Srbije, Toma Fila - gradonačelnik Beograda" dobila pet mandata.

Izvor: RTS

Foto: Shutterstock.com/Mikhail Markovskiy, ilustracija

What's Your Reaction?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow