Saopštenje za javnost Gradskog odbora stranke Zajedno Šabac

April 30, 2024 - 09:16
 0  25
Saopštenje za javnost Gradskog odbora stranke Zajedno Šabac

Saopštenje Gradskog odbora stranke Zajedno u Šapcu prenosimo u celosti:

"Gradski odbor Šabac stranke Zajedno saopštava da je potvrđeno bezakonje šabačkih Naprednjaka, tako što je utvrđeno kako je istina da se predsednicima dva sindikata svakog meseca isplaćuju prekovremeni sati, i to jednom svakog meseca po 16 prekovremenih sati, a drugom predsedniku 32 prekovremena sata. Takođe je potvrđeno da rešenja za prekovremeni rad predsednika sindikata ne postoje, suprotno zakonskim propisima. Opravdano pitamo da li je moguće da baš svaki mesec predsednici sindikata imaju toliko sindikalnog posla, i zašto se jednom isplaćuje duplo više nego drugom? Da li su ovi prekovremeni sati možda nagrada za lojalnost rukovodstvu, a na štetu zaposlenih? Ko je doneo odluku da se ne poštuju zakonske norme vezane za njihov prekovremeni rad? Da li sindikati zato ćute na organizovano odvođenje radnika JKP “Stari grad” na partijske skupove SNS, recimo, kao što je ovaj najskoriji održan u Banja Luci?


Istina je da JKP „Stari grad” angažuje radnike preko agencije posredno zaključujući ugovore sa firmom „Alijansa 20-21” kao nosiocem posla i njenim izvođačima „Transly“ i „Vizija 2019“. Nosioc posla i njegovi izvođači su iz Beograda a “Transly” i “Vizija 2019” (obe registrovane na istoj adresi) su agencije za zapošljavanje. Na osnovu dostavljenih vrednosti iz tri potpisana ugovora lako je izračunati da je preko agencije mesečno tokom 2023. godine bilo radno angažovano između 87 i 100 radnika. Istina je da je grad Šabac osnivač JKP „Stari grad” i da je grad njemu dao isključivo pravo i obavezu održavanja komunalne higijene, zelenih površina i grobalja u gradu. A takođe je i istina da je JKP „Stari grad“ ove nadležnosti ugovorima sa „Alijansom 20-21“ protivzakonito preneo ovoj fiktivnoj agenciji i njenim satelitima. Takođe treba pomenuti da usluge javnog preduzeća plaćamo kako svi mi, građanke i građani Šapca kroz račune, tako isto plaćamo i kroz budžet grada, a da se na ovaj način taj budžet preliva u agencije za zapošljavanje koje protivzakonito obavljaju poslove Javnog preduzeća umesto Javnog preduzeća. Međutim ni ovo nije dovoljno, nego posao koji treba da obavlja JKP „Stari grad“, umesto Javnog preduzeća obavljaju čak tri druge firme, od kojih svaka ima svoju proviziju, i svaka izvlači pare iz JKP „Stari grad“ i budžeta grada Šapca.


Pri tom posebno naglašavamo da JKP „Stari grad“ može da zaposli dovoljan broj radnika u stalni radni odnos, ali da to ne čini, iz očiglednog razloga da bi što više fiktivnih agencija izvlačilo novac Šapčana, pretpostavljamo za lično bogaćenje kao i za stranačke potrebe, a prepustićemo nadležnom tužilaštvu da to utvrdi.


Istina je da JKP „Stari grad” ovim fiktivnim agencijama isplaćuje skuplje radne sate od onih koje isplaćuje svojim zaposlenim. Uvidom u dostavljene ugovore evidentna je značajna razlika između cene radnog sata zaposlenog preko agencije za izvlačenje novca i redovno zaposlenog u Javnom preduzeću. JKP “Stari grad” je samo na osnovu ovoga platio više od 20.000.000,00 dinara, odnosno čak preko 170.000 evra, više nego da je to radio u sopstvenoj režiji, to jest da je radio posao za šta je osnovan i plaćen našim parama.


Istina je da je cena iznošenja komunalnog otpada skuplja u Šapcu no u Beogradu. Poredimo se sa Beogradom zato što je drastična razlika u prosečnim zaradama. Prosečna neto zarada u Beogradu je preko 120.000,00 dinara, a u Šapcu oko 85.000,00 dinara, dakle prosečan Beograđanin zarađuje 50% više od prosečnog Šapčanina, a komunalne usluge plaća manje.
Poskupljenje usluga JKP „Stari grad” je u direktnoj vezi sa angažovanjem agencija za izvlačenje novca, a vrlo verovatno i sa izbornom krađom na izborima za odbornike Skupštine grada Šapca.

Kao što smo rekli na konferenciji za štampu uputili smo više Zahteva za pristup informacijama od javnog značaja i ekspresno smo, u roku od nekoliko dana, dobili deo tražene dokumentacije. Ekspeditivni su bili JKP “Stari grad” i “Infrastruktura”, što je za svaku pohvalu, naročito uzimajući u obzir sve protivzakonite radnje koje su nam otkrili. Druge tražene informacije, čekamo.
Ono što već sada možemo konstatovati uvidom u dobijena dokumenta, jeste da je sve ono što smo izneli na konferenciji za štampu kao sumnju, potvrđeno kao istinito.


Obratićemo se javnosti sa svim detaljima čim prikupimo sve neophodne informacije", navodi se u saopštenju ove stranke

Foto: Gradski odbor stranke Zajedno

What's Your Reaction?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow