Tužilaštvo: GAK „Narodni front“ nije kriv za pobačaj u toaletu

Mar 19, 2024 - 18:08
Mar 20, 2024 - 13:39
 0  9
Tužilaštvo: GAK „Narodni front“ nije kriv za pobačaj u toaletu

Prvo osnovno tužilaštvo odbacilo je krivičnu prijavu Milice Filipović iz Šapca, podnetu zbog nehumanog tretmana koji je pretrpela u GAK Narodni front, saznaje N1. Priča Milice Filipović, čiji se indukovani pobačaj okončao u toaletu - i to, kako ona kaže, po uputstvima medicinske sestre, potresla je javnost u Srbiji. Podsećamo, Filipović je odlučila da izađe u javnost 2022. godine i progovori o lošem iskustvu koje je imala u Klinici „Narodni front“ prilikom indukovanog pobačaja.

„Nije reč o bebi, već o 40 grama“ reči koje Milica Filipović nije želela da čuje, a čula ih je prilikom indukovanog porođaja. Još manje je želela da par godina kasnije sazna da tužilaštvo misli da je to u redu.

„Jednostavno eto dokazano je da nema mesta za pravdu“, kaže Filipović.

U nadi da će do pravde doći, krivičnu prijavu je podnela pre dve godine i dva meseca, ali kaže Milica, za ceo taj period niko od svedoka nije saslušan.

„Jedno jako veliko razočaranje sa moje strane i ja ne mogu da prestanem da razmišljam o tome da li bi ovaj slučaj na isti način bio presuđen da se na mom mestu našla neka draga osoba onoga ko je učestvovao u ovoj odluci“, kaže ona.

Tužilaštvo, međutim, nije sprovelo nezavisnu istragu, tvrde iz Beogradskog centra za ljudska prava, već se oslonilo na nalaze zdravstvene inspekcije i vanrednog spoljnog nadzora.

„Propustilo je priliku uopšte da sasluša Milicu, da sasluša te svedokinje, da sasluša lekare i zdravstvene radnike. Šta je zanimljivo u tom slučaju jeste da je tužilaštvu poznat identitet tih zdravstvenih radnika i da su trebali biti saslušani da bi imali uvid u to šta se te noći desilo“, kaže Sanja Radivojević iz Beogradskog centra za ljudska prava.

Izvor: N1

GAK Narodni front Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

What's Your Reaction?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow