ZJZ Šabac: Kvalitet vazduha u proteklih sedam dana

April 8, 2024 - 11:19
April 10, 2024 - 12:34
 0  10
ZJZ Šabac: Kvalitet vazduha u proteklih sedam dana

Obaveštenje Zavoda za javno zdravlje o kvalitetu vazduha za proteklu nedelju prenosimo u celosti:

"Na osnovu podataka dobijenih iz Automatske merne stanice (merno mesto- Vatrogasni dom), koja izračunava Indeks kvaliteta vazduha, kao i podataka dobijenih standardnim metodama sa mernih mesta Benska Bara, Autobuska stanica, Kasarna, Čavić, Gerontološki centar i Zavod, OBAVEŠTAVAMO građane da je kvalitet vazduha, u proteklih sedam dana, jedan dan imao prekoračenje dnevnih vrednosti za suspendovane čestice PM 10.

Detektovano je prekoračenje graničnih vrednosti koncentracije,  na satnom nivou, za suspendovane čestice PM 10 i PM 2,5 čestice u više navrata. To se dešavalo u večernjim i jutarnjim časovima. Zbog toga, Indeks kvaliteta vazduha je bio pogoršan i kvalitet vazduha ocenjen kao zagađen i jako zagađen. Posebno visoke vrednosti suspendovanih čestica su izmerene 03.04. u večernjim časovima. I dalje je u toku  grejna sezona što, uz ostale izvore zagađujućih materija, doprinosi  povećanju zagađenja, prvenstveno suspendovanim česticama i čađi.

Trenutno imamo periode kada se smenjuju različiti meteorološki uslovi, što ima uticaj i na kvalitet vazduha. Periodi toplijeg vremena, uz češću pojavu vetra su nekoliko dana bitno uticali na popravljanje kvaliteta vazduha.

Preporuka građanima, koji imaju probleme sa kardiovaskularnim sistemom ili disajnim putevima, da prilagođavaju svoje aktivnosti na otvorenom u odnosu na ocenu Indeksa kvaliteta vazduha i izbegavaju duži boravak napolju u slučaju kada je vazduh zagađen. Ista preporuka važi i za malu decu.

Osobama koje se rekreiraju na otvorenom, ne preporučuje se intenzivno treniranje, kada je vazduh jako zagađen.

Sve zdravstvene preporuke vezane za stanje kvaliteta vazduha se nalaze na portalu Šabac EKO i mobilnoj aplikaciji Čuvar zdravlja, kao i na internet stranici Zavoda za javno zdravlje Šabac", Zavod za javno zdravlje Šabac

What's Your Reaction?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow